Kan en airfryer erstatte en ovn?

Der er ingen tvivl om, at airfryers er blevet populære i Danmark. Grundet den stigende efterspørgsel opstår der naturligvis også spørgsmål. Ét af de mest hyppige spørgsmål der stilles er: "kan en airfryer erstatte en ovn?"

Der findes ikke et entydigt svar på dette, men i mange tilfælde er en airfryer at foretrække i stedet for en ovn. I dette blogindlæg prøver vi efter bedste evne at besvare spørgsmålet, og vi kommer med en række eksempler på hvornår en airfryer kan erstatte en ovn.

Hvad er en airfryer?

Hvis ordet "airfryer" skulle være nyt for dig, så får du her en kort forklaring. En airfryer er et køkkenredskab, der bruger varm luft til at tilberede mad. Den fungerer ved at cirkulere varm luft omkring maden, hvilket gør det muligt at tilberede den hurtigt og jævnt med meget lidt olie eller fedtstof. Du kan se en airfryer her.

Hvad er forskellen på en airfryer og en ovn?

Den største forskel på en airfryer og en ovn, er den måde, udstyret tilbereder mad på. En ovn bruger en mere traditionel tilberedningsmetode, hvor varmen spredes jævnt i hele kammeret og tilbereder maden fra alle sider. En airfryer fungerer derimod ved at cirkulere varm luft rundt om maden, så den tilberedes hurtigt og jævnt med meget lidt olie eller fedtstof.

En anden stor forskel på en ovn og en airfryer er også opvarmningstiden. Airfryers er nemlig populære grundet de oftest er hurtigere til varme op end traditionelle ovne. En airfryer er nærmest opvarmet med det samme man tænder for den, mens det kan tage op imod 25 minutter for en ovn at opvarme. Det betyder også, at du med en airfryer kan spare penge på strøm, da du benytter køkkenmaskinen i kortere tid. Vi har skrevet et blogindlæg om netop strømbesparelsen, som du kan læse ved at klikke her.

Når det kommer til størrelse, så er der også forskel på airfryers og ovne. Airfryers er generelt mindre end traditionelle ovne, hvilket gør dem mere velegnede til mindre måltidstilberedninger. Desuden er airfryers bærbare og nemme at opbevare, mens ovne oftest er integrereret i køkkenmøblerne, og ikke er flytbare.

Hvornår kan en airfryer erstatte en ovn?

En airfryer kan erstatte en ovn i mange tilfælde. Der er nærmest ingen grænser for, hvad du kan lave i en airfryer frem for en ovn, f.eks. pomfritter, grøntsager, muffins, boller og meget mere. Vi har skrevet blogindlægget "10 ting du ikke vidste du kan lave med en airfryer", som du kan læse ved at klikke her. I blogindlægget kan du få en idé om hvor mange muligheder der er for at erstatte en airfryer med en ovn.

Den største fordel ved at benytte en airfryer i stedet for en ovn er, at den er hurtigere end en ovn i forhold til tilberedningstid og bruger mindre energi end en almindelig ovn. Grundet energibesparelsen kan du altså spare penge, da airfryers er mere økonomiske end ovne.

De fleste airfryers typisk fås i størrelsen 4-8 liter, giver det nogle naturlige begrænsninger, hvis du skal lave mad til mange mennesker. Endvidere er det svært at tilberede flere retter samtidig i en airfryer, da maden i nogle tilfælde skal ligge oven i hinanden grundet pladsmangel. Derfor er en airfryer en ulempe, hvis du skal tilberede mad i større mængder. Omvendt er en ovn en ulempe, hvis du skal varme en ovn helt op på trods af du kun skal tilberede få elementer.

Køb en airfryer hos ONYX Cookware

Hvis du har lyst til at købe en airfryer, så bør du tjekke vores udvalg her.

Derfor skal du købe en airfryer:

  • Perfekt til stegning med 80-90% mindre fedtstof/olie
  • Super hurtigt madlavning og stegning
  • Stor og rummelig – i et lille design
  • Nem at anvende med digitalt display
  • Nem at rengøre og tåler opvaskemaskine

En airfryer kan altså godt erstatte en ovn i mange tilfælde, men der er dog visse begrænsninger. Hvis du ønsker at lave mad i små mængder og hurtigt, er en airfryer et godt valg. Hvis du derimod har brug for at lave mad i store mængder eller flere retter på én gang, er en ovn det bedre valg.

Produkter brugt i denne blog

Læs mere
Læs mere
Læs mere