Må man hælde stegefedt og olie fra en stegepande i køkkenvasken?

Når man er færdig med at lave mad med en stegepande, vil de fleste nok være tilbøjelige til at smide stegefedtet ud i køkkenvasken eller direkte ned i skraldespanden, men dette skal man ikke! Hvis du vælger at smide stegefedt eller olie direkte ned i skraldespanden, vil du kunne risikere at tiltrække insekter, hvilket vil bringe et nyt problem. Vælger du derimod at smide det ned i køkkenvasken, vil det organiske materiale af fedt og madrester over tid størkne. Dette vil danne et lag som sætter sig fast i indersiden af afløbet, og stoppe det til. Problemet kan både forekomme i nye og gamle afløbssystemer.

Sådan smider du forskellige typer fedt ud fra madlavningen

Nu hvor vi ved, at man ikke skal smide stegefedt eller olie ud direkte, er det naturlige spørgsmål så, hvor man så skal gøre af det? Svaret er skraldespanden, men ikke direkte ned i den. Før du smider stegefedt eller olie ned i skraldespanden, kræver det en smule forarbejde, og alt efter hvilket slags stegefedt der er tale om, er der forskellige måder at gøre det på:

Stegefedt

Noget af det værste du kan putte i en køkkenvask, er nok stegefedt. Med stegefedt menes der smør, margarine og fedtet fra f.eks. bacon. Dette skyldes, at det kan størkne og nemt sætte sig fast i rørene. Derfor er det korrekte, at man bør smide stegefedtet ud i en skraldespand, men ikke direkte. Efter du er færdig med at lave mad, bør du lade stegepanden og fedtet køle af, til det er størknet. Derefter kan du hælde det ned i en beholder som f.eks. en brugt mælkekarton, stanniol eller plastikpose, som så smides ud i skraldespanden. Derefter kan du tørre resterne af fedtet af stegepanden med noget køkkenpapir. 

Synes du, at denne proces er for langsom, kan du også hælde stegefedtet ned i en kop, putte det i køleskabet eller fryser, og lade det størkne, før du hælder det ned i en beholder eller plastikpose.

Olie / Fritureolie 

Har du har anvendt solsikkeolie, olivenolie eller noget lignende, er det meget af den samme proces som nævnt før. I modsætning til stegefedt vil det dog tage noget længere tid, at lade olien størkne. Derfor bør man blot lade olien stå til den er kølet af, før man putter det ned i en beholder eller skraldespand. Hvis man ikke benyttet så meget olie til madlavningen, kan man med fordel blot tørre stegepanden af med køkkenpapir, og derefter smide køkkenpapiret i skraldespanden, før man vasker stegepanden op.   


Sådan renses et afløb, der er stoppet til af fedt fra madlavning

Hvis du passer godt på din køkkenvask, burde du ikke opleve, at afløbet stoppes til, men dette er ikke nogen garanti. Det er stort set umuligt, at der aldrig ryger madrester, stegefedt eller olie ned i afløbet, og det kan med tiden danne et lag af skidt og stoppe det til. Ender du i denne situation, har vi nogle gode råd, som måske kan redde din dag, og sikre et funktionsdygtigt afløb.

Dét som du skal bruge for at rengøre dit afløb er 1 dl. bagepulver, 1 dl. eddike og kogende vand. Først starter du med at hælde bagepulveret ned i afløbet, derefter hælder du eddiken ned, og lader bagepulveret og eddiken skumme i minimum fem minutter. Derefter hældes det kogende vand ned i. Dette burde være brugbart og skulle gerne frigøre afløbet. Hvis vandet fortsat ikke løber regelmæssig efter første behandling, kan du prøve det nogle flere gange. Denne rengøringsmetode er på eget ansvar. 


Der er også nogle situationer, hvor ovenstående tip ikke virker. Hvis du f.eks. oplever, at vandet stadig ikke løber normalt efter du har prøvet metoden flere gange, tyder det på, at du skal hårde til værks. Her vil du skulle operere under vasken og frakoble vandlåsen, da det oftest er der hvor skidtet sidder. Det er vigtigt, at du putter en tom spand nedenunder vandlåsen før du løsner den i begge ender, så eventuelt overskydende vand kan samles op i spanden. Når vandlåsen er frakoblet, kan du begynde at rense den. Sæt den tilbage når du er færdig, og forhåbentligt vil du opleve, at vandet løber helt normalt. Ud over at undgå at putte madrester, fedt eller olie ned i køkkenvasken, kan du med fordel hælde kogende vand ned i afløbet for at løsne snavs, bakterier og skidt tre til fire gange om måneden. Dette kan også være med til at undgå, at dit afløb stoppes til.


Hvis du ikke oplever nogen effekt af alt det ovenstående, så kunne noget tyde på, at du skal have fat i professionel hjælp. Du bør kontakte en VVS’er, som kan hjælpe dig med det stoppede afløb.