Sådan sliber og skærper du dine køkkenknive

I Danmark er der mange køkkenknive der går til spilde når de ikke er skarpe længere. Mange vælge at smide dem ud, fremfor at slibe eller skærpe dem. I dette blogindlæg dykker vi ned i, hvordan du sliber eller skærper dine køkkenknive, så du forlænge dine køkkenknives levetid.

Forskellen mellem at slibe og skærpe køkkenknive

Før vi dykker ned i hvordan du sliber dine køkkenknive, er det vigtigt at kende forskellen på at slibe eller skærpe sine køkkenknive. Når du sliber dine køkkenknive, fjerner man noget af metallet for at gøre æggen skarpere. Denne proces er ret hård mod køkkenkniven og formindsker dermed også dens levetid, hvis man gør dette for ofte. Skærper man derimod sine køkkenknive, afretter man kun æggen uden af fjerne metallet, hvilket er en mere skånsom behandling. Man gør dette fordi, at æggen på køkkenkniven er blød og hælder mere til den ene side hver gang du anvender den, hvilket betyder, at den faktisk ikke er blevet sløv men kun skæv, og skal derfor kun skærpes. Det er dog en vurderingssag man selv skal tage, alt efter hvordan ens knive føles ved anvendelse.

Hvor ofte skal man slibe eller skærpe sine køkkenknive?

Nu hvor vi har defineret forskellen mellem at slibe og skærpe en køkkenkniv, er det nu tid til, at vi kigger lidt nærmere på hvornår, at man bør slibe eller skærpe sine køkkenknive, for at vedligeholde dem bedst. Når det kommer til slibning råder vi i første omgang til, at kigge i manualen som medfølger i pakken. Køber du f.eks. vores køkkenknivsliber, så får du en nem og overskuelig guide til, hvordan man bedst vedligeholder ONYX Cookware køkkenknive. Overordnet behøver man faktisk kun at slibe ens køkkenknive ca. to gange om året, men dette forudsætter også, at køkkenknivene er slebet korrekt. 


Hvis du ikke har mod på at kaste dig ud i slibning af køkkenknive selv, så kan du med fordel tage dine køkkenknive med til en professionel skærsliber, som ca. tager 50 kr. pr. slibning, alt efter hvilken type køkkenkniv du medbringer. Oplever du derimod, at din køkkenkniv er blevet sløv efter kort tid, bør den kun skærpes. På den måde gør du køkkenkniven skarp uden at fjerne metallet, hvilket giver længere levetid, og du vil have en skarp kniv hver gang du kokkerere. 


Udover at slibe og skærpe, er der også nogle andre muligheder for at vedligeholde dine køkkenknive. Når du opbevarer dine køkkenknive, skal du helst ikke opbevare dem i skuffer. Dette skyldes, at der er en risiko for, at de rykker rundt nede i skuffen, og dette kan gøre, at æggen støder på andre køkkenknive eller hårde materialer, som beskadiger æggens skarphed. Derfor er det vigtigt, at du opbevarer dine køkkenknive enten i en knivholderblok, helst lavet af træ eller en knivmagnet som du også kan købe hos ONYX Cookware. Se vores produkt her. Du skal helst også undgå, at bruge et skærebræt som er lavet af hård plast, da det er med til at gøre dine køkkenknive sløve. Du skal hellere anvende et skærebræt lavet af træ eller blødt plast, da materialet er mere skånsomt for æggen på køkkenkniven.     

Strygestål, slibesten eller knivsliber? Hvad er forskellen?

For at kunne slibe eller skærpe dine køkkenknive, skal du også bruge det rette værktøj, og herunder har vi valgt tre populære sliberedskaber. Hver af dem har deres fordele og ulemper, og det er op til dig og vurdere, hvilken form for slibeværktøj der passer bedst til dit behov.

Slibesten

Den første som vi har på listen af slibeværktøjer er en slibesten, og som navnet angiver, er det egnet til slibe køkkenknive. Dette slibeværktøj er nok den mest udbredte metode blandt køkkenkniventusiaster. Fordelen ved en slibesten er, at den opbygget af små korn, og finheden af slibningen afgør hvor fint den kan slibe en køkkenkniv. Har den f.eks. 250 korn er den grov, men har den derimod 6000 korn, er den meget fin. Disse tal varierer meget, hvilket giver dig rig mulighed for at finde den helt rigtige slibesten for dine køkkenknive. Med den helt rigtige teknik, vil du kunne slibe dine køkkenknive på få minutter, og få det bedste resultat.


Ulempen er dog, at det kræver en del tålmodighed for at lære den helt rigtige teknik hvilket er altafgørende, og i den periode vil du nok ikke få det forventede resultat som ønsket, men med tiden vil det blive bedre. Dermed kan en slibesten også være omkosteligt på tid og penge, hvilket hurtigt kan løbe op. Oftest har man to forskellige slibesten; en til de grove arbejde og en til de fine arbejde. Du behøver ikke den dyreste slibesten for at få en skarp køkkenkniv, så længe du har den rette teknik. 

Hvis du positionere køkkenkniven i den forkerte vinkel, kan du risikere, at gøre mere skade end gavn, og dermed ødelægge køkkenknivens udseende og funktion.

Strygestål

Den anden metode vi har på listen er et strygestål. Dette køkkenredskab bruges til at skærpe ens køkkenknive, hvilket du bør gøre, hver gang du tager dine køkkenknive i brug. Som tidligere nævnt, skærper du dine køkkenknive, og dette afretter æggen, så den bliver lige og skarp igen. Ligesom med en slibesten vil det kræve en smule tilvænning, før du finder den rette vinkel, og før du får nogle gode resultatet. Ligesom en slibesten, kan du ligeledes risikere at beskadige dine køkkenknive hvis det ikke gøres korrekt. Fordelen er dog, at brugen af strygestål ikke har en lige så stejl læringskurve som en slibesten har, og du behøver kun ét strygestål, hvis dine køkkenknive altså er lavet af det samme materiale.

Knivsliber

Den tredje og sidste metode er knivsliberen, som nok er den mest almindelig metode de fleste husstande bruger til at slibe køkkenknive. Knivsliberen er nem at bruge, da det ikke kræver nogen teknisk forståelse eller øvelse, udover at formå at placere køkkenkniven rigtig i sliberen når man sliber den. En knivsliber har som regel to eller tre trin, hvor en af dem bruges til grovslibning og den ene mere til den fine slibning. Køber du knivsliberen fra ONXY Cookeware får du tre trin. Fordelen ved knivsliberen er, at den er nem at anvende, og man relativt nemt kan finde én som giver god værdi for pengene. Den har også sine begrænsninger. I forhold til en slibesten, vil man have det svært ved at få de samme resultater, da en knivsliber ikke tilbyder den samme variation af slibning, for at kunne slibe med. Hvis dine køkkenknive er meget beskadiget, bør du nok henvende dig til en professionel skærsliber, som vil kunne fjerne de værste slidtager.   

Sådan sliber du dine køkkenknive med en ONYX Cookware knivsliber

Før du begynder at bruge din ONYX cookware knivsliber, skal du altid først rengøre din køkkenkniv, så den er klar til slibning. Sæt ONYX Cookware knivsliberen på en flad overflade og hold fast med den ene hånd. Når du påbegynder slibningen, skal du køre køkkenkniven gennem hver åbning mellem fem til ti gange, og altid huske, at trække køkkenkniven mod dig selv, og ikke frem og tilbage. Derefter starter du med den første åbning, som har en diamantoverflade som bruges til at reparere køkkenkniven for slidtage. Derefter benytter du åbning nummer to, som er wolfremstål, og benyttes til at slibe og forme knivbladet til dens originale form. Til sidst har vi åbning nummer tre, som er lavet af keramiske sten. Den benyttes til polering og udjævning af uregelmæssigheder i knivbladet. 

Faktisk kan du også anvende den keramiske del til at skærpe dine knive, og dermed behøver du ikke at tilkøbe et strygestål, hvis du vælger at købe en ONYX Cookware knivsliber.

Produkter brugt i denne blog