Kan en stegepande tåle at komme i opvaskemaskinen?

Ét spørgsmål, som mange stiller omkring stegepander er, hvorvidt om de kan tåle at komme i opvaskemaskinen eller ej. Det korte svar på dette er individuelt fra stegepande til stegepande. Herunder kan du læse nærmere om, hvornår en stegepande må komme i opvaskemaskinen og hvornår den ikke må.

Hvad sker der hvis jeg vasker min stegepande i opvaskemaskinen? 

En af de egenskaber du skal tænke over når du køber en stegepande er, om det skal være muligt at putte stegepanden i opvaskemaskinen eller ej. Nu til dags er der mange forskellige stegepander på markedet, og faktisk er det kun få af dem som kan tåle at komme i opvaskemaskinen. For hvis man putter den forkerte stegepande i en opvaskemaskinen, kan du risikere at ødelægge den, reducere dens egenskaber eller formindske dens levetid.

Dette skyldes bl.a. opvaskemaskinens høje vandtryk, temperatur, saltmængden og den hårde opvaskemiddel, som alt sammen er med til at forringe din stegepandes tilstand. Derfor råder vi til, at man altid læser i manualen man har fået tilsendt, eller på nettet, om ens stegepande kan tåle at komme i opvaskemaskine, før man gør det.

Disse stegepander kan ikke tåle at komme i opvaskemaskinen

Hvis du ejer en stegepande som er lavet af en af disse nedenstående materialer, skal du undgå at putte den i opvaskemaskinen. Nogle af dem kan dog tåle at komme i opvaskemaskinen én eller to gange, andre lidt mere, men dette afhænger af hvilket brand stegepanden kommer fra. Derfor bør du altid læse i manualen du får tilsendt eller på nettet om din stegepande er en af dem der ikke kan tåle at komme i opvaskemaskinen.

Aluminiumsstegepander

Hvis du ejer en stegepande som er lavet af aluminium, kan det være svært at vedligeholde det naturlige udseende, og man skal derfor helst ikke putte en aluminiumsstegepande i en opvaskemaskine. Aluminium er et skrøbeligt materiale som let kan ridses, og dermed miste dens evne til at fordele varmen. Dog skal det siges, at aluminiumsstegepander godt kan tåle en tur i opvaskemaskinen, hvis materialet på stegepanden er intakt både indvendigt og udvendigt. Du skal blot være opmærksom på, at aluminiumsstegepander kan blive skadet under en rengøring i opvaskemaskinen.

Kobberstegepander

Kobberstegepander er velkendt for at fordele varmen og for det flotte udseende, men på grund af stegepandens blanke side, kan den være svært at vedligeholde. Hvis du putter den i opvaskemaskinen risikerer du, at dens blanke side vil blive misfarvet og miste dens flotte udseende, hvilket ødelægger formålet med at eje en kobberstegepande.

Teflonstegepande

Teflon er nok det mest genkendelige non-stick materiale på stegepander, men det er også en af de mest skrøbelige typer af stegepander. Alle non-stick stegepander har en belægning som slides op med tiden, og denne proces øges jo hårdere omstændigheder en teflon stegepande gennemgår. Når du vasker en non-stick stegepande skal du helst bruge den blide side af en køkkensvamp, men vi råder hellere til at ligge teflonstegepanden i blød. Med teflon vil du helst ikke putte den i en opvaskemaskine, da det vil reducere dens non-stick belægning og levetid.  

Keramisk stegepande

I modsætning til teflon er keramisk belægning et mere holdbart materiale på en stegepande, men også dyre af den grund. Du du kan nemlig både anvende et børstehoved eller den hårde side af en køkkensvamp ved rengøring, uden at ødelægge belægningen. I nogle tilfælde er det også muligt at putte keramiske stegepander i opvaskemaskinen uden direkte påvirkninger. Dette gælder f.eks. ONYX stegepander, som du kan læse mere om her. Selvom dette er tilfældet, er alle non-stick stegepander tilbøjelige til at slide jo mere de bliver udsat for. Derfor er et godt råd, at man altid bør rengøre sine keramiske stegepander i hånden, for at bevare stegepandens levetid.

Støbejern

I forhold til de andre førnævnte materialer, er et støbejern ikke egnet til at bliver puttet i en opvaskemaskine. Dette er fordi, at støbejernet er struktureret på den måde, at metallet sidder tæt sammen med små hulrum. Hver gang du krydre din stegepande polymerisere den, hvilket vil sige, at der dannes et lag på overfladen, som nemlig giver støbejernet dens karakter. Hvis du vælger at putte et støbejern i en opvaskemaskine, vasker du dette lag af, som faktisk beskytter stegepanden for at blive rug som vil gøre, at maden vil sætte sig fast, og kan ende med at danne rust.

Stålstegepande

Afslutningvis kommer vi med en type af stegepande, som netop godt kan tåle, at komme i opvaskemaskinen. Hvis du ejer en stegepande som er lavet af stål, kan du godt rengøre den  i en opvaskemaskine. Det vil stadig være en god idé at tjekke op på, om din specifikke stegepande kan tåle at komme i opvaskemaskinen, men overordnet, så kan stålstegepander godt tåle at komme i opvaskemaskinen.

Produkter brugt i denne blog